Door: Team Stadszaken.nl

19 augustus 2019Dit zijn de duizelingwekkende feiten van fietsstalling Utrecht CS


De fietsstalling Stationsplein op Utrecht CS is vandaag officieel geopend. In bijzijn van staatssecretaris Stientje van Veldhoven en  NS-baas Roger van Boxtel werd de laaste unit in de drie verdiepingen tellende stalling toegevoegd aan de reeds in gebruik zijnde delen. Daarmee is de grootste fietstenstalling van de wereld een feit. Stadszaken zetten een aantal duizelingwekkende feiten en cijfers voor u op een rij.


De fietsenstalling Stationsplein in Utrecht biedt plek aan 12.500 fietsen en is daarmee de grootste ter wereld. De gemeente Utrecht, ProRail en de NS hebben de stalling samen gerealiseerd en beheren de stalling Stationsplein gezamenlijk. De gemeente en ProRail betalen allebei 50% van de beheer- en onderhoudskosten.

De Stationspleinstalling kost - exclusief fasering en raakvlakken en de inbouw van het fietsverwijssysteem - ruim € 30 miljoen. Hiervan heeft ProRail 60% en de gemeente Utrecht 20% betaald. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nam de overige 20% van de kosten voor haar rekening via het Beter Benutten-programma.

Er werken ongeveer 40 medewerkers in de stalling, waarvan een deel medewerkers zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een deel van de stalling was al geruimte tijd in gebruik en wordt door reizigers met een 8 beoordeeld.

De stalling heeft na de oplevering van het eerste deel  al meerdere prijzen heeft gewonnen, o.a De Betonprijs 2017, Jury winnaar van de Architizer A+ Awards 2018 in de categorie Transport, genomineerd voor de nationale staalprijs 2018 en genomineerd voor de Dutch Design Awards 2019 in de categorie habitat. Tevens staat de stalling op de cover van het Architectuurjaarboek 2018/2019.

Feiten en cijfers: